Cum se citesc marcajele de pe flancul anvelopei

Pe flancul anvelopei dvs. se află toateinformaţiile despre anvelope de care veţi avea nevoie. Iată un mic ghid cu privire la semnificaţia acestor litere şi cifre: 

A.(225) Lăţimea anvelopei

Lăţimea anvelopei, în milimetri, măsurată de la un flanc la altul.

B. (55) Raport nominal de aspect

Acesta este raportul dintre secţiunea transversală şi lăţimea anvelopei, exprimat procentual. De exemplu, un raport de aspect de 65 indică faptul că înălţimea anvelopei este 65% din lăţimea acesteia.

C.(R17) Diametrul roţii

Diametrul anvelopei, măsurat în inchi.

D. (98) Indice de sarcină

Indicele de sarcină al anvelopei se referă la capacitatea portantă maximă a acesteia (exprimată în kg). Veţi identifica indicele de sarcină al anvelopei pe flanc, imediat în dreapta valorii diametrului.

De exemplu: 195/60R15 87S – Indicele de încărcare (87) este expresia valorii numerice desemnate pneului pentru compararea capacității de transport. În cazul exemplului nostru, 87 arată capacitatea pneului de a transporta aproximativ 1.201 pounds sau 545 kg/roata.

Cu cât este mai mare indicele, cu atât este mai mare capacitate de încărcare.

85 = 1,135 pounds = 515 kilograme

86 = 1,168 pounds = 530 kilograme

87 = 1,201 pounds = 545 kilograme

88 = 1,235 pounds = 560 kilograme

89 = 1,279 pounds = 580 kilograme

De cele mai multe ori indicii de încărcare pentru autoturisme și vehicule comerciale ușoare pornesc de la 70 și ajung la 126.

Clasele nominale de sarcină şi de viteză trebuie luate în considerare împreună la cumpărarea unei anvelope noi. De asemenea mai jos se afla un tabel cu toti indicii.

 

E. (H) Clasă de viteză

Clasa de viteză este viteza maximă a unei anvelope atunci când este umflată corect şi utilizată în sarcină. Clasa de viteză este litera de la capătul flancului, după valoarea indicelui de sarcină. De exemplu, o anvelopă cu clasa de viteză V are o viteză maximă de 240 km/h.In tara noastra nu exista prevederi legale cu privire la obligativitatea respectarii indicelui de viteza asa incat poti alege anvelope fara a tine cont de indicele omologat, desigur cu obligativitatea de a nu depasi viteza legala si cea maxima permisa de pneu. Un tabel de corespondenta indici viteza – numar maxim de km este disponibil mai jos

La cumpărarea de anvelope noi, corelaţi clasa de viteză a acestora cu caracteristicile de viteză ale vehiculului dvs.

Clasele de aderenta, consum carburant si zgomot


Similar cu eticheta de eficienta de pe aparatele electrocasnice, eticheta UE pentru anvelope furnizeaza informatii importante despre performantele acestora si iti permite sa compari mai usor caracteristicile diferitelor modele disponibile.

Clasa de aderenta pe ud arata cat de rapid franeaza anvelopa in conditii de rulare pe carosabil ud la o viteza de 80 km/h. Anvelopele care au clasa A de aderenta pe ud sunt cele mai sigure pentru tine. Intre doua clase consecutive de aderenta este o diferenta de franare de 3 metri. Asadar, intre clasele A (cea mai buna) si G (cea mai proasta) diferenta de franare pe ud este de 18 metri.

Anvelopele determina pana la 20% din consumul de carburant al masinii tale. In aceste conditii este usor de inteles de ce clasa de consum de carburant a anvelopei poate fi importanta. Anvelopele care au clasa A aduc economiile cele mai mari de carburant, iar cele care au clasa G consuma cel mai mult. S-a calculat ca o anvelopa clasa A poate economisi pana la 80 litri de carburant de-a lungul duratei sale de utilizare comparativ cu o anvelopa clasa G.

Nivelul de zgomot se calculeaza in decibeli si se refera la zgomotul exterior si nu la cel din habitaclu. Anvelopele care au sub 68 dB sunt silentioase, cele care produc intre 68 si 71 dB au un nivel mediu de zgomot, iar anvelopele cu mai mult de 71 dB sunt catalogate drept zgomotoase.