Tot ce trebuie sa stii despre AdBlue

Ce este Adblue?

Poate că nu ați auzit de AdBlue, cunoscut și sub numele de lichid de evacuare a gazelor de eșapament diesel, dar proprietarii de autovehicule diesel cu motoare conforme cu normele Euro 6 vor fi auzit de el. Acest ghid explică la ce se folosește AdBlue, cum funcționează, de unde se poate cumpăra și ce se întâmplă dacă mașina dumneavoastră rămâne fără AdBlue.
AdBlue este un lichid care este pulverizat automat în sistemul de evacuare al unei mașini pentru a reduce emisiile de oxid de azot ale motoarelor diesel. AdBlue este alcătuit dintr-un amestec de uree și apă deionizată. Utilizarea pe scară largă a AdBlue în mașinile diesel moderne a coincis cu standardele de emisii Euro 6 mai stricte, care au intrat în vigoare din 2016. AdBlue facilitează mult reducerea emisiilor mașinilor diesel, astfel încât acestea să respecte aceste reglementări.
AdBlue este de obicei verificat și completat, dacă este necesar, în timpul unei revizii normale, dar este o idee bună să îl verificați și să îl completați între aceste intervale. Aproape toate mașinile care folosesc AdBlue sunt dotate cu un indicator pe tabloul de bord care te avertizează dacă se termină. Puteți cumpăra AdBlue de la marii comercianți cu amănuntul, cum ar fi Halfords.
La ce se folosește AdBlue și de ce avem nevoie de el?
Producătorii de automobile trebuie să respecte un număr mare de reguli, dintre care o mare parte au ca scop abordarea problemelor de mediu. Cel mai recent set de reglementări privind emisiile, cunoscut sub numele de Euro 6, a reprezentat o provocare deosebit de mare pentru motoarele diesel. Unul dintre principalele obiective este reducerea la minimum a emisiilor de oxid de azot.
Tehnologia este cunoscută sub numele de reducere catalitică selectivă, sau SCR. Deși a început să fie utilizată pe scară largă abia recent în mașinile diesel, aceasta există de zeci de ani. Procesul presupune injectarea unor cantități precise de lichid în sistemul de evacuare și neutralizarea emisiilor nocive prin intermediul unei reacții chimice.
Cum funcționează AdBlue?
Pentru a se conforma reglementărilor Euro 6, multe dintre mașinile noi cu motoare diesel construite începând cu 2016 utilizează tehnologia SCR pentru a injecta cantități infime de AdBlue în gazele de eșapament ale mașinii. Atunci când această soluție se combină cu emisiile de gaze de eșapament, descompune oxizii de mono-azot dăunători din gazele de eșapament diesel. Această tehnologie este utilizată de mult timp la autobuze și camioane grele, astfel încât eficiența sa a fost dovedită, iar fiabilitatea sa este mai bună ca niciodată.
AdBlue afectează consumul de combustibil?
Producătorii nu au publicat încă date care să sugereze că AdBlue are un efect negativ asupra consumului de combustibil. În orice caz, cifrele de economie pentru o mașină diesel nouă pusă în vânzare în Regatul Unit vor lua în considerare orice efect al utilizării AdBlue.
Evoluția tehnologiei motoarelor, schimbările în modul de calcul al cifrelor de economie și o serie de alte variabile înseamnă că este practic imposibil să se găsească diferențe în consumul de combustibil între mașinile noi și cele mai vechi și să se atribuie aceste diferențe exclusiv utilizării AdBlue.
Din ce este alcătuit AdBlue?
AdBlue este un lichid netoxic cu aspect incolor și este în esență o soluție de apă și uree - o substanță care se găsește în urină. Cu toate acestea, în AdBlue, ureea este extrem de pură și este de o calitate superioară celei utilizate în produsele cosmetice, lipici sau îngrășăminte. În mod similar, apa este demineralizată, ceea ce înseamnă că este mult mai curată decât apa de la robinet.